2015-02-16

Förlorade jobbet – nu gör de succé med sina unika delikatessprodukter

HAMRÅNGE. När Catharina Eklund och sambon Mats Wigren förlorade sina jobb satsade de i stället på ett gäng fyrbenta kompisar.
Idag driver de en gård med närmare hundra getter – och stortrivs.
– Man kan vara på dåligt humör på morgonen men när man går in till getterna som ligger och idisslar i höet så blir man harmonisk, säger Catharina.

Catharina Eklund jobbade på Ericsson och Mats Wigren som mekaniker åt Stora Enso när de med ett års mellanrum blev uppsagda.
Eftersom de bor på en gård i det lilla samhället Hamrånge fanns inte många jobbmöjligheter.
– Vi ville ju bo kvar så vi stod inför valet att satsa helhjärtat på gården och ett eget företag eller lägga ner och flytta, säger Mats.

Efterfrågan förvånade
Beslutet att byta hårda värden mot mjuka och mer lurviga sådana växte fram.
– Vi skaffade några getter och började göra ost som vi smaksatte med exempelvis peppar, chili och gräslök, säger Catharina.
Efterfrågan var större än de trott.
– Folk var som galna i vår ost och det var väl då vi vaknade till och började fundera på att satsa stort på en getgård, även om vi inte visste ett dugg om det, tillägger Mats.
Idag finns en stor ny ladugård där getterna huserar. Under de drygt fyra år som paret har byggt upp sitt företag har antalet getter och killingar vuxit till närmare ett hundratal.
– Getter år så mysiga och personliga. Hittills har vi mest haft kostnader men nu hoppas vi kunna få in lite större mängder mjölk och satsa ordentligt på våra produkter, säger Catharina.

Slipper stressen
Genom att engagera sig i projektet Hamrångebygdens delikatesser med flera andra bönder kan de förhoppningsvis börja tillverka och sälja mjölk och ost i större skala i en gemensam delikatessbutik.
Vid sidan av jordbruket har båda tvingats ha extrajobb men tanken är att så småningom leva enbart på det gården ger.
För att bredda verksamheten funderar Mats på att antingen bygga ett hjorthägn eller föda upp bisonoxar.
Att odla sitt eget hö, spannmål och grönsaker finns också med i framtidsplanerna.
– Vi vill också ha en gårdsbutik och ett eget mejeri i framtiden, säger Catharina.
Ingen av dem har ångrat att de skiftade ner, även om det tidvis är mycket och hårt jobb.
– Man slipper stressa och den stora vinsten är inte ekonomisk utan att man mår så bra av den här livsstilen. Nu hoppas vi att produktionen ska ta fart så att vi får möjlighet att vara hemma på heltid, säger hon.

Annika Sohlander

Fler Goda Nyheter

  • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
  • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB