2014-12-05

Gläder hemlösa – med skokartonger

Ett par vantar, en tandborste eller en målarbok.
Att glädja en obekant i jul behöver inte vara svårare än så.
Det insåg Ann Huber, 53, som för ett år sen drog i gång Skokartongsappellen, välgörenhetsprojektet som samlar in paket till dem som inte får några.
– Det finns så många utan möjlighet att fira jul – självklart hjälper vi, säger Ann Huber.

Det var i november förra året som Ann Huber på Facebook såg Sofia Lauffs McConnochies inlägg om en Skokartongsappell i England. Idén var enkel: fyll ett paket i skokartongsstorlek med gåvor som är till nytta för den som inte har tillgång till vardagens basvaror. På julafton delas sen paketen ut till människor i nöd.
Tillsammans bestämde sig väninnorna för att göra något liknande hemma i Sverige. Och idén var den samma: köp hygienartiklar, vantar, en mössa, en halsduk eller ett presentkort till en vuxen eller ett barn. Slå in det i en skokartong och märk paketet med kön och ålder på mottagaren.
– Vi tänkte att om vi har tur så får vi runt 300 kartonger som vi själva kan dela ut på julafton, säger Ann.

Slutade räkna efter 6000
Men när hon delade det nu svenska initiativet på Facebook exploderade intresset. Under de fyra insamlingar som innan jul anordnades i centrala Stockholm, tror Ann att man fick in cirka 10 000 paket.
– Vi slutade räkna efter 6 000. Förrådet vi hyrt fylldes efter första hämtningen så vi hyrde ett till och så fortsatte det tills vi hyrt fem förråd.
För att kunna ta emot alla paket behövde man fler volontärer och en lokal att finnas i på julafton. Ganska snart hade man inte bara ordnat det utan också ett julbord för 300 personer.
Genom till exempel soppkök och flyktinganläggningar spreds sen ordet om var man kunde hämta sitt paket och på julafton delade dessutom frivilliga ut gåvor på bland annat härbärgen, skyddade boenden och kända mötesplatser för hemlösa. Mycket av det som behövdes, till exempel förrådshyran och bensinen, bekostades av privatpersoner.
– I år har vi därför gått ut lite tidigare med appellen för att få mer sponsring. Det mesta är täckt men bensinpengar är fortfarande välkommet!

Ingen alkohol
Och intresset från allmänheten att delta i appellen har inte sinat, tvärtom. På initiativets Facebooksida har hittills 35 000 personer meddelat att de på något sätt deltar. Och fler städer är på gång med egna appeller, bland annat Uppsala. Men för att få ingå i appellen krävs det att man liksom i Stockholm förbjuder innehåll som alkohol och använda varor.
– I januari öppnade vi restpaket och sorterade innehållet för att lämna på härbärgen. Då upptäckte vi tyvärr att vissa skänkt riktigt slitna, begagnade saker och kläder. Därför har vi i år specificerat att vi inte vill ha begagnat.
I år kommer man att på Fotografiska i centrala Stockholm ordna julafton med mat och paket. Anns förhoppning är att uppåt 1 000 personer kommer att kunna delta. Och liksom förra året finns hon på plats. Beslutet att offra årets kanske lugnaste dag för att hjälpa andra är inte svårt.
– Varken jag eller Sofia har mycket men vi har i alla fall tak över huvudet. Det finns så många hemlösa och så många barnfamiljer utan möjlighet att fira jul – kan vi ge dem något så är det självklart att vi hjälper.

Katarina Wendelin

Fler Goda Nyheter

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB