2015-01-08

Jonathan räddade livet på sin mamma

Ensam hemma drabbades Katharina Lindoff, 37, av andningsdepression och tuppade av.
Till sist slutade hennes hjärta slå.
Men tack vare sonen Jonathans, 15, snabba insats överlevde hon i sista minuten.
– Alla borde kunna hjärt- lungräddning – jag gjorde bara det jag lärt mig, säger Jonathan.

Klockan är halv tre när Jonathan Lindoff den 25 november kommer hem från skolan. Han hör att mamma Katharina snarkar på soffan, tar sin Ipad och går ner i sitt rum för att kolla på film.
Cirka 25 minuter senare ropar hans 10-åriga lillasyster att han måste komma – hon kan inte väcka mamma.
– Hon sa att hon till och med hällt vatten på henne. Så jag ringde min pappa för att kolla om han visste något om varför hon sov så djupt men det gjorde han inte, så då gick jag upp till henne, berättar Jonathan.

Lärde sig HLR på eget initiativ
På soffan ligger Katharina och släpper fortfarande ifrån sig det snarkande ljudet. Men nu ser Jonathan att hon är blå över hela kroppen.
Han ringer sin panikslagna pappa som inte förstår vad som är fel. Sen gör Jonathan allting rätt.
Han avslutar samtalet, ber lillasyster ringa 112 och förklara vad som händer och sliter själv ner sin mamma på golvet för att se om smällen kan få liv i henne.
Men Katharina förblir medvetslös.
– Så jag la henne i stabilt sidoläge för att frigöra luftvägarna och tyckte att hon verkade andas litegrann. Men jag tänkte ändå att hjärt- lungräddning nog var det bästa alternativet och satte i gång som jag lärt mig.
Det var i sexan som Jonathan på eget initiativ lärde sig HLR, eftersom han alltid varit intresserad av hur saker och ting fungerar.
I sjuan ordnade skolan en lektion i tekniken och i åttan presenterade en klasskompis, HLR-eldsjälen Johan Månsson Christell som vi tidigare skrivit om, ett arbete om tekniken.
Tack vare handbollen är han dessutom stark nog att orka utföra kompressioner.

Drabbades av andningsdepression
När räddningstjänsten cirka åtta minuter senare kommer till familjens villa får Jonathan gå ut i köket och vänta. Men inte ens nu känner han någon panik.
– När jag gjorde HLR funderade jag på vad jag gjorde och vad jag skulle göra härnäst – vad som var viktigast, säger Jonathan.
– Klart att jag tänkte på vad som skulle hända med mamma men jag är en lugn person och har inte nära till känslorna. På vägen in till sjukhuset tänkte jag att om det går dåligt så får vi ta konsekvenserna av det sen – sen somnade jag.
Katharina, som är utbildad sjuksköterska och jobbar som vårdlärare, har inga minnen av den där novemberdagen.
På morgonen hade hon pratat på telefon med sin man och ringt sin chef.
Efter tio fick de som ringde inget svar. Hur länge hon låg utslagen på soffan vet ingen.
Katharina hade drabbats av så kallad andningsdepression som uppstod till följd av två mediciner som inte får blandas. Det visste inte Katharina som fått medicinerna utskrivna av olika läkare.
När andningen slogs ut slutade till sist hennes hjärta slå.

Fick extra fin julklapp
I tre timmar kämpade man tills hjärtat kunde arbeta på egen hand.
På grund av det våldsamma trycket bröstkompressionssystemet Lucas utsätter kroppen för, bröt Katharina samtliga revben och bröstbenet på flera ställen. Annars klarade hon sig helt utan bestående men.
Åtta dagar senare kunde hon åka hem.
Jonathan har fått beröm inte bara av sin mamma utan också av läkarna som var förvånade att Katharina över huvud taget överlevde. Om Jonathan inte utfört HLR hade hon i bästa fall drabbats av hjärnskador.
– Det går inte att förklara hur fantastiskt det känns att ens 15-åring visste precis vad han skulle göra, säger Katharina.
– Som sjuksköterska så vet jag att det är omöjligt att veta hur man kommer att reagera förrän man befinner sig i en verklig situation.
Som tack blev därför julklappen extra fin i julas, en Macbook Air. Men själv vill Jonathan inte kalla sig hjälte. Han gjorde helt enkelt det som behövde göras.
– En hjälte är någon som utför något man inte kan lära sig, något man gör utan att tänka – jag gjorde bara det jag lärt mig, säger Jonathan.
– Alla borde kunna HLR men det viktiga är att man försöker, oavsett om man gör det helt korrekt eller inte.
Men historien tar naturligtvis inte slut där. För att sprida kunskap om HLR kommer Katharina att tillsammans med Jonathans klasskompis Johan Månsson Christell, dra i gång ett projekt för att utbilda ännu fler i Skåne i HLR. Och Jonathan kommer självklart delta vid utbildningarna.
– Det ska bli jättekul att få lära vidare. Det som hände mig har alltså i slutändan bidragit till något bra, säger Katharina.

DAGENS HJÄLTE:
Vem: Jonathan Lindoff, 15.
Familj: Mamma Katharina, 37, pappa Andreas, 37, och syskonen Elias, 13, Amanda, 10, och Hannes, 5.
Bor: Höör.

Katarina Wendelin

Fler Goda Nyheter

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB