2015-03-05

När Nellie drabbades av cancer slöt lagkamraterna upp – nu prisas de för sin makalösa insats

När deras lagkamrat Nellie Larsson drabbades av en hjärntumör, ställde tjejerna i innebandylaget helhjärtat upp för sin kompis.
Tillsammans ägnade man kvällar och helger åt att pärla Beat Cancer-armband som sen såldes.
Hittills har man donerat 60 000 kronor till Cancerfonden.
Därför får Häljarps SK F16 i dag utmärkelsen Årets Kompis på Eldsjälsgalan.
– De har funnits där för mig hela tiden – de förtjänar verkligen det här, säger Nellie Larsson.

Det var under en utomhuscup i augusti för två år sen som lagkamraterna i innebandylaget märkte att allt inte stod rätt till med Nellie Larsson, 16.
Målvakten Isabella Rothoff, 15, såg hur väninnan – som hon spelat med i nio år – plötsligt stannade upp mitt i spelet, fastän bollen var farligt nära mål.
– Hon bara stod helt stilla och var okontaktbar. Efter ett tag kom hon igång igen men kunde inte komma ihåg vad som hänt. Det var läskigt, säger Isabella.

Hade hjärntumör
När Nellie berättade att samma sak hänt förut men att hon trodde att hon inbillat sig, uppmanade tjejerna i Häljarps SK henne att gå till läkaren.
Samma dag åkte Nellie in men det skulle dröja ända till i mars i fjol, innan läkarna kunde konstatera att hon hade drabbats av en elakartad hjärntumör.
– För oss i laget var det en stor lättnad att äntligen få veta vad som orsakade hennes anfall, men vi mådde dåligt över att en av oss var så sjuk, säger Isabella.
För Nellie var beskedet overkligt.
– Man läser om det i tidningar och ser det på tv men man är aldrig inställd på att man man själv ska bli så sjuk, säger Nellie.
– Det var en chock. Det sjönk nog aldrig riktigt in hur sjuk jag var.
Samtidigt som Nellie åkte in för operation var resten av tjejerna på cup i Varberg. Där skrev man en hejaramsa till sin kompis och det blev startskottet på något mycket större.

Laget slöt upp
En kväll såg Isabella nämligen ett inslag om hur man kunde samla in pengar till cancerforskning. För sin mamma Pia berättade hon att hon ville pärla armband, och sen var projektet igång.
– Tillsammans med Nellie bestämde vi hur armbanden skulle se och att vårt budskap var Beat Cancer. Vi kollade hur många i laget som ville vara med och alla ställde upp, säger Isabella.
I klubbstugan samlades man sen kvällar och helger för att pärla och fika tillsammans med Nellie. Armbanden såldes för 100 kronor styck och hittills har man samlat in 60 000 kronor till Cancerfonden.
För Nellie var kompisarnas stöd ovärderligt.
– Att jag alltid hade dem där betydde att jag kände mig trygg. Att pärla blev som en terapi för mig – jag kunde bearbeta det som hänt mig och samtidigt bidra till att hjälpa andra drabbade.

Vill hylla kompisarna
Och för sitt fina arbete och kamratskap får nu Häljarps SK-flickor i kväll pris som Årets Kompis på Eldsjälsgalan. För Nellie Larsson känns det extra speciellt eftersom priset på sätt och vis är en hyllning till vännerna som ställde upp när hon behövde det som mest.
– De förtjänar verkligen det här. De har funnits där för mig hela tiden och jag förstår att det har varit jobbigt för dem att se mig så sjuk, säger Nellie.
Idag är hon frisk och tillbaka i innebandylaget.
– Det är riktigt skönt. Vi har kommit varandra så nära som lag och det är underbart att se hur det går framåt för henne, säger Isabella.
– Att vi nu får priset känns helt overkligt. Jag kommer nog inte fatta förrän vi står där i kväll.

Eldsjälsgalan som hyllar personer verksamma inom Sveriges föreningsliv, direktsänds i TV4 torsdagen den 5 mars klockan 20:00. Programledare är Ingvar Oldsberg och på scen uppträder bland andra Svenska Hjältar-juryns Jill Johnson. 

Katarina Wendelin

Fler Goda Nyheter

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB