2015-01-07

Nu slåss Carola för Syriens offer

Med en god gärning.
Så avrundar Carola Häggkvist 2014 och inleder Svenska Hjältars kampanj ”Ett gott nytt år” med att slå ett slag för de kristna flyktingarna i Syrien.
– Jag vill ta chansen och använda det här uppdraget till att lyfta fram deras situation, säger Carola.

Aftonbladets Svenska Hjältar avslutades för året med en sedvanlig tv-sänd gala. Men de goda handlingarna tar inte slut för det.
Varje vecka under 2015 kommer en ny person få ett uppdrag att göra en god ­gärning i nya satsningen ”Ett gott nytt år”. En gyllene ficklampa får agera stafett­pinne för att sym­bolisera det ­goda i världen.
Under Svenska Hjältar-galan fick ­artistikonen ­Carola Häggkvist det heder­värda uppdraget att dra igång ”Ett gott nytt år”.

Tvingades lämna
– Jag blev så inspirerad av nunnorna på ­Alsike kloster på Sven­ska Hjältars gala som var så engagerade att hjälpa flyktingfamiljer att jag undrar vad jag kan göra och kanske öppna upp mitt eget hem för behövande, säger Carola, som själv har ett kristet engagemang ­sedan tidiga ton­åren.
När Aftonbladet träffar henne i Hallunda kyrka är det bara ett stenkast från platsen där Carola själv växte upp i Norra Botkyrka utanför Stockholm. Med oss i kyrkan sitter ­Miri Toumo som tvingats lämna sin man och åttaårige son i Syrien. ­Familjen hade inte råd att fly allihop, resten fick stanna kvar.
Miri Toumo rörs till tårar när hon får höra varför ­Carola engagerar sig för hennes landsmän som tvingats fly på grund av sin tro.

”Vi måste agera”
– Jag vill att fler ska ­bekänna färg och stå upp för sina medmänniskor. Vi får inte bli så himla liberala, det blir ju lätt mellanmjölk. ­Visa färg, när barn blir mördade och styckade så måste vi agera.
När uppdraget från Svenska Hjältar presenterades för Carola gick tankarna kring hur hon skulle ­kunna göra som mest nytta för andra.
– Man kan göra något som betyder mycket för EN person, men jag vaknade en morgon med ett rop i min själ, att göra något för de kristna som tvingas omvända sig eller mördas, säger Carola, som tidigare också sjungit på en stödgala för Syrien.

”Inte en kändis”
– Min goda gärning är att jag vill lyfta fram det arbete som görs av bland annat Kristdemokraterna i Bryssel, att det här erkänns som ett folkmord.

Hur går facklan vidare?
– Jag har inte valt riktigt än, men jag vill inte välja en kändis. Det ska vara en icke offentlig människa, en ­riktig vardagshjälte.

Olof Adlercreutz

Fler Goda Nyheter

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB