2015-04-02

Rebeccas uppmaning att i dag bära blått en succé: ”Det är en tuff diagnos”

Först rockade vi sockorna – i dag bär vi blått.
När Rebecca Nordmark insåg att ingen i Sverige verkat uppmärksamma Internationella världsautismdagen, tog hon saken i egna händer.
Nu har hennes Facebookinitiativ gillats av nästan 7 000 personer.

– Jag blir väldigt berörd och alldeles varm. Det är en tuff diagnos och det är svårt att förklara för andra hur det är att ha ett barn med diagnosen, säger Rebecca. 

DAGENS HJÄLTE:

Vem? Rebecca Nordmark, 26, arbetssökande, Lyckeby.
Varför? När Rebecca upptäckte att ingen uppmärksammat Internationella världsautismdagen i Sverige, tog hon saken i egna händer och startade ett initiativ på Facebook. I skrivande stund har mer än 6 700 personer lovat bära blått eller tända ett blått ljus, för att uppmärksamma autism och öka både kunskap och förståelse om diagnosen.
Familj: Sonen William, 3, och man.

Du hittar mer information om autism här.

Den 2 april är sen 2008 Internationella världsautismdagen. För att uppmärksamma den färgades i fjol både Globen och Gröna lund blå. Men i år kunde Rebecca Nordmark inte hitta någon information om att man i Sverige tänkte göra något speciellt, och bestämde sig för att själv ta tag i saken.

Vill öka förståelsen 
För snart två veckor sen startade hon därför ett initiativ på Facebook där hon uppmanar till att i dag bära blått eller tända en blå lampa eller ljus. I skrivande stund har fler är 6 700 personer lovat uppmärksamma autism, och siffran fortsätter ticka.
– Det känns jättekul. Jag blir väldigt berörd och alldeles varm. Det är så många som inte vet så mycket om autism, säger Rebecca.
– Det är en tuff diagnos och det är svårt att förklara för andra hur det är att ha ett barn med diagnosen.
Med hjälp av initiativet hoppas hon nu att fler börjar prata om autism så att förståelsen kring den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen ökar – och fördomar krossas.
Frågan ligger nära Rebeccas hjärta. För snart tre år sen föddes hennes son, William. När han 18 månader gammal började förskolan märkte personalen snart att allt inte stod rätt till. William var ointresserad av andra barn, svarade inte på tilltal, hade svårt med ögonkontakten och ägnade tiden åt enformiga lekar, som att öppna och stänga en dörr.
– För fyra månader sen fick han diagnosen autism efter att man uteslutit hörselskador men vi hade redan förberett oss på att det nog var just autism.

Ovissheten det svåraste
Cirka hälften av alla barn med diagnosen börjar någon gång prata. Trots att William hittills inte utvecklat ett tal, så kan han både alfabetet och siffror – på engelska. Han gillar också att rita och älskar helikoptrar. Att snurra propellerbladen runt runt kan han ägna hur mycket tid åt som helst.
– Han utvecklas i sin takt och vill inte leka med andra barn men gärna titta när de leker. Han älskar också att lära sig nya saker och är otroligt levnadsglad.
För Rebecca och hennes man är ovissheten som autism innebär, det svåraste.
– Det är jobbigt att inte veta om William kommer att få vänner, om han någonsin kommer att visa intresse för andra. Vi oroar oss redan över hans skolgång.
Men familjen har också stött på mycket okunskap. Rebecca som själv inte visste särskilt mycket om autism före William föddes, har naturligtvis viss förståelse men hoppas nu att kunna öka kunskapen genom att uppmana folk att bära blått.
– Jag har fått höra att William är bortskämd, alltid får sin vilja igenom och att hans utbrott beror på att jag inte uppfostrat honom. Sen finns det de som inte förstår, som säger att alla barn ju är som han ibland, fast jag försökt förklara vad autism innebär.
– Vi kommer nog alltid stöta på oförståelse men förhoppningsvis ökar förståelsen ju mer autism uppmärksammas.

Bär du också blått i dag? Mejla oss din bild!

Katarina Wendelin

Fler Goda Nyheter

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB