2015-03-05

Ted startade insamling till cancersjuka vännen – överraskade med nytt kök

Ted Bäckman (t h) ordnade en insamling på Facebook. Sex dagar efter starten hade han dragit in ett drömbelopp till den sjukdomsdrabbade familjen. Foto: Privat
Ted Bäckman (t h) ordnade en insamling på Facebook. Sex dagar efter starten hade han dragit in ett drömbelopp till den sjukdomsdrabbade familjen.
Foto: Privat

När Ted Bäckman fick veta att barndomskompisen Ted Brännströms fru Susanna, inte skulle klara cancern ville han göra något för familjen.
Sex dagar efter att han startat en Facebook-insamling kunde han räcka över en check på 120 000 kronor till vännerna.
– Susanna har alltid drömt om att göra om köket – nu fick de en rolig överraskning, säger Ted.

Ted Bäckman, 37, och Ted Brännström, 38, blev vänner redan i tredje klass.
När Ted Brännströms fru Susanna, 40, för tio år sen blev sjuk i cancer, har Ted Bäckman på nära håll sett hur vännen och dennes familj påverkats av sjukdomen.
Tidigare i år stod det tyvärr klart att hon inte kommer att klara kampen.
I samma veva gick dessutom en gammal kompis till Ted Bäckman bort i cancer, och en annan barndomsvän kämpar mot sin allvarliga diagnos just nu.
Så när Ted fick höra att familjen Brännströms villa – förutom köket – handikappanpassats eftersom Susanna sen i december sitter i rullstol, fick han en idé och bestämde sig för att göra en insats.
– Susanna har alltid drömt om att göra om köket sen de tog över huset efter Teds föräldrar. Jag tänkte att om jag drar igång en insamling så kanske man på ett par månader får ihop pengarna som krävs.

En rolig överraskning
Så Ted skapade en dold grupp på Facebook, skrev en text om sitt initiativ som han lät Ted Brännströms systrar läsa igenom och godkänna, och bjöd sen in sina vänner och bekanta till gruppen.
– Jag ville att Ted och Susanna skulle få en rolig överraskning men också visa hur många som bryr sig om dem, säger Ted.
– De behövde också få något annat att tänka på och så kan nog många familjer i en sådan svår situation behöva ekonomiskt stöd för att få möjlighet att vara mer med familjen.
En söndag i februari publicerade Ted inlägget. Sex dagar senare – på alla hjärtans dag – hade man fått in 120 000 kronor till familjen Brännströms nya kök.
När Ted sen tillsammans med några vänner överraskade familjen med checken, läste han upp ett känslosamt tal och visade hur många som engagerat sig i familjens situation. Att drygt 1 500 människor visat intresse för paret som gått igenom så mycket, var till stor glädje för Ted Brännström och hans Susanna.
– Redan veckan efter att de fått pengarna åkte de till Ikea och kollade på kök. Jag vet att det här var en positiv händelse för dem och att de nu har något annat att fokusera på vid sidan av sjukdomen.

Är det typiskt dig att göra en sådan här sak?
– Både jag och Ted har lätt för att hjälpa andra men svårare att be om hjälp. Han är dessutom den snällaste människa jag känner – jag behövde göra något för honom och Susanna och deras son Rasmus.

För Ted och Susanna Brännström har stödet som visats dem i och med insamlingen, betytt mycket.
– Det är nästan överväldigande. Att så många runt omkring oss bryr sig är stort. Köket i sig är en rolig bonus, säger Ted Brännström.

Katarina Wendelin

Fler Goda Nyheter

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB