2015-05-25

”Vissa gråter av glädje”

 


GÄVLE. Lasse Wennman var arbetslös när han startade den ideella hjälpverksamheten Matakuten Varje dag delar han ut bröd och mat från olika butiker och bagerier till hundratals behövande.
– Varje gång jag ser hopp och tacksamhet i en människas ögon känner jag att det jag gör är viktigt.

DAGENS HJÄLTE:

Vem? Lasse Wennman, 57, Gävle.
Varför? Han startade helt ideellt Matakuten för tre år sedan där han delade ut bröd som affärer och bagerier annars skulle slänga eftersom det var kort datum.
Sedan ett år tillbaka är han anställd av Gästrike Återvinning för att och med hjälp av projektanställda från arbetsförmedlingen har Matakuten nyligen öppnat en lokal som har öppet fem dagar i veckan. Där kan behövande få akut hjälp med matkassar och kläder.

Lasse Wennman, som tidigare jobbat med missbrukare och socialt utsatta, var arbetslös när han för tre år sedan fick en idé om att hjälpa. Ingivelsen kom när han fick sex säckar bröd från butiker och bagerier som skulle kastas.
– Jag åkte ut till ett utsatt bostadsområde i Gävle och delade ut brödet. Det blev direkt en lång kö med människor, vissa grät av glädje.
Han tänkte på hur mycket överblivet bröd som slängs varje dag bara för att det inte kan säljas.
– Många organisationer jobbar med att hjälpa missbrukare men jag ville göra någonting för alla människor som har tomt i plånboken halva månaden.
Den gruppen är ju så mycket större. Behövande visade sig vara allt ifrån pensionärer och ensamstående mammor till stora familjer och papperslösa flyktingar plus alla EU-immigranter som finns i Gävle.
– Med tanke på allt vi vet om barnfattigdom blev min vision att inte ett enda barn skulle behöva gå till skolan utan att äta frukost. Att bli mätt i magen är fundamentalt, säger han.
Matbutiker och bagerier hakade på och skänkte mängder av bröd till Lasse som snart blev känd som Matakuten när han dagligen började besöka de olika stadsdelarna. Från början körde han ut brödet i sin privata bil men snart räckte den inte till.
– Då fick jag en större bil och bensin betald av ett lokalt bilföretag som gillade min idé.

Fick anställning

Snart blev verksamheten så omfattande att Lasse, som var arbetssökande, kände sig tvingad att lägga ner. Då hände något han inte räknade med. Han blev anställd av Gästrike Återvinnare för att fortsätta sitt arbete med Matakuten.
– De jobbar ju för att återvinna hela näringskedjan och jag är spetsen på den pyramiden. Vi gör nytta samtidigt som det minskar sopberget.
Så småningom fick Lasse även matlådor och färdiga baguetter från restauranger som delades ut för att mätta hungriga magar. I dag når Matakuten mellan 300 och 500 behövande i veckan.
– Jag brinner för att hjälpa och att göra människor glada. Jag känner mig så rörd och stolt över att få vara med om det här, säger han.
I början av sin verksamhet drömde Lasse om en bil för att köra ut maten och en lön för att kunna leva på det.
Nyligen fick Matakuten dessutom överta en lokal och hyran för det första året är betald av Svenska kyrkan och är rök- och drogfri. Nu väller det in bröd, mat och kläder som ska delas ut till behövande.
– Vi har öppet fyra dagar i veckan och ska ge akut hjälp med matkassar och kläder. På väggarna i lokalen hänger kartor från olika delar av världen på väggarna med en speciell tanke, att alla är välkomna oavsett var man kommer ifrån.
– Vi tillhör alla samma värld och har samma värde. Om någon kommer in och inte kan språket kan de peka på kartan och då får vi kontakt. De som kommer hit ska inte bara få en kasse mat i handen utan också bli sedda.

Annika Sohlander
 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB